Naspäť

Cyklisti Trnava: Vyberame trenazer, valce alebo spinning

Keďže počasie nám túto zimu prialo a my sme jazdili a trénovali na bajkoch aj vonku, tak sme trenažér či valce využívali len okrajovo. Určite nechceme ochladenie privolávať, ale je otázkou času, kedy nám mrazíky udrú. A preto vám prinášame bližší pohľad na jazdu doma. Trenažér, valce, spinning. Ide vlastne o voľné pokračovanie témy z našich stránok. Pre pripomenutie tu: Trénujeme jeseň, zima, jar.

 

Na internete nájdete kopu informácií, ktoré vám pomôžu pri výbere toho správneho nástroja pre vás. My ponúkneme súhrn informácii a hlavne vychádzame z vlastnej skúsenosti. Na výber sa vám ponúka buď trenažér, valce alebo spinningový bicykel. Každé riešenie má svoje pre a proti.

 

Trenažér – ideálne riešenie do bytu

Medzi jeho výhody patrí skladnosť, nízka hlučnosť a pri modeloch bez pripojenia k PC aj cena. Výhodou je aj zachovanie posedu, keďže sedíte na svojom bajku. Nevýhodou je vratká konštrukcia umožňujúca „plnohodnotnú“ jazdu len v sedle. Na výber je mnoho modelov a zopár výrobcov. Dvaja hlavný sú TACX a Elite. Osobne využívame prvého spomenutého a k funkčnosti nemáme žiadne výhrady. Ide o model v cenovej hladine 200€. Výrobcovia ponúkajú tiež rôzne príslušenstvo. Medzi zaujímavé patrí špeciálny plášť zadného brzdeného kolesa. Tvrdia, že má nižšiu hlučnosť a je špeciálne vyhotovený na tento účel. Vystačíte si však aj s klasickým, no treba počítať, že plášť takto zlikvidujete, zoderiete. Zaujímavou možnosťou je pripojenie trenažéra k PC a využívanie virtuálnej reality a dokonca multiplayeru. Cenovo sa pohybujeme asi od 500€ do 1200€. Po prečítaní recenzií to musí byť zážitok, odporučené boli skôr drahšie modely. Avšak tu treba pripočítať cenu za prikúpenie ďalších trás, či licencie na multiplayer.


Valce – najreálnejší pocit z jazdy pod strechou

Rovnako ako na trenažéry využívate svoj bajk, takže posed vám ostáva. Navyše pocit z jazdy je veľmi reálny, keďže udržiavate rovnováhu. Tiež cena je veľmi prijateľná a je na úrovni trenažérov. Je horšie skladovateľný a určite má väčšiu hlučnosť, takže skôr odporúčame do rodinného domu. A o pripojení k virtuálnej realite sme ešte nepočuli. Jazda na valcoch je špecifická a na rozdiel od trenažéru a spinningu sa ju treba naučiť, zvyknúť si.

 

Spinning

Medzi výhody patrí určite stabilita celého zariadenia, takže sa na ňom vybláznite. Striedate polohy, úchopy, jazdu v sedle a zo sedla. V tomto ide určite o najpestrejší nástroj. Výhodou je tiež, že ho môžu používať ďalší členovia rodiny, ktorí aj nemajú svoj bajk. Nevýhodou je veľkosť a zmena posedu, oproti vášmu bicyklu. A často končí ako parádny vešiak košieľ a iného oblečenia. To je vlastne aj výhoda:) Asi by sme siahli po značkovom modely, rozdiel je hlavne v spôsobe brzdenia a hmotnosti zotrvačníku. Cenová relácia je rôzna, pohybujeme sa od 500€, bežne aj 1000€. Ale často sa dajú zohnať výhodne kusy na inzerát, ak skrachuje spinningové štúdio:)

 

Čo pri tom pozerať, počúvať?

Už sme teda vyriešili, čo si kúpiť. A teraz to ťažšie. Ako vydržať a donútiť sa trénovať doma. Zo skúseností tak 10% z vás to budú milovať a o nútení nemôže byť reč. 40% z vás za určitých podmienok dokážete trénovať pravidelne a tých posledných 50% sa stretne na bazoši pri predaju nevyužitého trenažéru:) Tieto info sú hlavne pre tých 40-percentných. Osobne sa nám osvedčilo trénovať hlavne pri sledovaní cyklistiky. Zostrihy zo závodov, reportáže, cyklorelácie. Asi to psychlogicky vplýva, vidieť bajkovať druhých a podvedome možno s nimi aj pretekať. Niekto počúva len hudbu. Na sledovanie filmov sme časom zanevreli. Ak si to človek „dáva“, na dej sa moc nesústredí. A ani z filmu nemáte pôžitok.

 

A teraz čisto prakticky. Kde sa dá nájsť kvalitný cykloobsah? A ideálne s komentárom slovenčine, češtine? Ako výborný zdroj sa nám osvedčil archív Českej televízie (RTVS úplná bieda). Veľa videí z ich cestného a MTB poháru, pravidelná relácia Spurt, cyklokros. A ako top sa nám páči hodinový zostrih z každej etapy TDF, Vuelty alebo Gira a tiež skoro všetkých klasík. Tu však narazíte na zásadný problém. Tento obsah je prístupný len pre divákov na území ČR.

Snímka obrazovky 2014-01-18 o 12.23.55

Skúsený ITčkár si poradí. Či pôjde cez českú VPN alebo IP adresu. Existujú aj free nástroje. Tie sú však často nevyhovujúce kvôli nízkej rýchlosti a tým pádom pre pozeranie videoobsahu nevhodné. Aktuálne používame  bezplatnú českú aplikáciu pre iPad a iPhone s názvom VPN for Phone. Mesačný poplatok za dosť rýchlu VPNku je asi 2,70€. V minulosti sme používali Tor Browser, ten však po aktualizácii neumožňuje nastavenie IP konkrétnej krajiny (geekovci možno dokážu).

 

To je asi všetko podstatné. Viete na čom a čo pri tom:) Budeme radi, ak sa podelíte o foto z vašich domácich trénovačiek alebo aj tipy na kvalitný cykloobsah na skrátenie času na trenažéry. Svoje príspevky smerujte na FB Cyklisti Trnava.

ZAUJALI ŤA NAŠE BICYKLE?

neváhaj nás kontaktovať, a vyrobíme jeden aj pre teba

Napíš nám alebo nás sleduj na Facebooku