Naspäť

Cyklisti Trnava: Trénujeme jeseň, zima, jar

Okrem blogov o mestskej cyklistike a bajkoch vám prinesieme občas aj niečo pre vás, ktorí sa zaujímate o cyklistiku viac a chcete trénovať, súťažiť. Na FB stránke Cyklisti Trnava sa nás môžete pýtať ako trénovať, aké oblečenie, bajk či trenažér kúpiť. A kedže otázok na trénovanie v tomto období bolo viacej, tak vám to tu zhrnieme. A ešte poznámka:) Bajkujeme súťažne či rekreačne viac ako 10 rokov, ale nie sme odborníci, takže ide o vlastný názor, či skôr odporúčanie, čo sa osvedčilo nám.

Trénovať v tomto období je špecifické. Kvôli počasiu a zameraniu tréningov. Ale platí, že kto sa vykašle na zimnú prípravu, bude to cítiť celú budúce sezónu.

Začneme najdôležitejším. Bezpečnosť! Kedže je skoro tma, odporúčame reflexné prvky, blikačky, svetlá. Ale v úplnej tme, ktorá je v tomto období už okolo 17h v podstate kvôli autám nechodíme po bežných cestách. Ako skvelú vec odporúčame kúpiť reflexnú vestu. Obdoba tej v aute, ale strihom a materiálom prispôsobená na bajk. Zoženiete ju v Cyklocentrum Plus u Erika. Veľký výber svetiel aj u Pecobikes. V podstate platí, čím viac, tým lepšie a preto aj svetlá ako Sigma Powerled Evo majú zmysel. To už na vás blikne aj autobusár, že ho osvetlujete. Reálne sa stalo:))))))

Druhá dôležitá vec je oblečenie. Počasie je vrtkavé a hlavne chladné. Ide o zdravie. Sú rôzni extrémisti, čo jazdia aj v mínusových teplotách, ale my na bajk pod 5 stupňov nelezieme. Už je vzduch studený na dýchanie a trpia kĺby. Ale je to individuálne. Najviac trpia ruky a chodidlá. Na tretry odporúčame zimné návleky a zimné ponožky. Ale kedže tretry sú letná obuv, kým nekúpite zimnú tretru, zima je cítiť vždy. Zimné tretry sa dajú zohnať od 100 euro, SIDI Diablo stoja raz tolko. Investícia na 10 rokov. V zime platí pravidlo o vrstvení. Viac ako handry z Windstoper materiálov odporúčame viacej vrstiev. Tieto veľmi teplé veci z Goratexu moc nedýchajú, človek je hneď spotený. A sú drahé. Ako spodnú vrstvu dávame vždy funkčné prádlo. Pot neostáva na koži, takže ostáva pocit tepla dlhšie. A už nahodíme len rukavice, čapicu pod prilbu či kuklu a môžeme vyraziť. Zo značiek môžete zvoliť buď lacnejšiu variantu, ako je napr. výrobca Nyna, alebo svetové značky. Slušný výber má teraz Erik v Cyklocentre Plus, značka Castelli.

A už keď sme oblečení a vysvietení, tak zvolíme trasu. V tomto období platí, že stačí sedieť na bajku a točiť nohami. Žiadne pretekanie, náročné profily. Jazdia sa dlhšie tréningy, ľahké prevody, nízke tepy. Frekvencia šlapania kľudne okolo 100ky, tepy do 140, kilometrov aj 100, rovina. Cieľom je najazdiť objem, na ktorom sa bude stavať celú budúcu sezónu. A keď počasie nepraje bajku, vytiahneme bežky, lyže, korčule. Dobrá je posilka, turistika. Treba aj trošku oddýchnuť od bajku.

Kapitola sama o sebe je jazda doma na trenažéri. Odporúčame do bytu skôr trenažér ako valce. Kvôli hluku. Výborné sú od výrobcov Tacx alebo Elite. Osobne používame model Tacx Booster. Trenažér je inak trochu na hlavu. Vydržať na tom pravideľne sedieť chce odhodlanie. Ideálne je pri tom pozerať cyklistiku. Na film sa človek nesústredí. A aj tak po každej zime je bazoš plný inzerátov na predaj. Každý to nedá:)

A na jar je k nezaplateniu sústredenie napr. v Chorvátsku. Je tam teplejšie a hlavne človek má zmenu a čas na bajk. Tento rok sa chystáme aj my cez Sporttour.sk.

Tak snáď ste našli odpovede na vaše otázky. Ak vás niečo ešte zaujíma, píšte na FB stránke Cyklisti Trnava. Veľa pohodových kilometrov sa praje:)

ZAUJALI ŤA NAŠE BICYKLE?

neváhaj nás kontaktovať, a vyrobíme jeden aj pre teba

Napíš nám alebo nás sleduj na Facebooku