Naspäť

TEDxTrnava 2013 alebo "Urob tak ako svojej žene"

Robiť dobré veci vždy bolo a bude v kurze. Momentálne je moderné dávať akýmkoľvek dobrým skutkom, nezištnej pomoci a podobným veciam nálepku dobrovoľníctva. Často však tieto dobrovoľné aktivity u nás v Pecobikes konáme spontánne, proste nevysvetliteľne a zanietene len tak. Pre dobro spoločnosti bez očakávania odmeny za vykonanú prácu, ktorú si mnohí ani nevšimnú.

 

Podľa ekonomických poučiek je hlavným cieľom firmy a všeobecne ekonomiky hospodársky rast, vytváranie zisku a podobne. Ľudia ale postupne prichádzajú na to, že nie každá práca sa dá zaplatiť, nie vždy sa dá spoliehať na vládu a štát, že sa o všetko postará - skôr naopak. “Čo si nespravíš sám, to nemáš” a “Človeče, pomôž si sám, aj Boh ti pomôže.”

 

Preto sa snažíme a venujeme svoj voľný čas rôznorodým aktivitám. Konkrétnejšie príklady ako Bercajgel, Kolokolo, Lepšia Trnava a podobne, sú príkladmi dobrovoľníctva, v ktorých majú aj ľudia z Pecobikes prsty.

 

Nedávno (23. november 2013) organizovalo v Trnave OZ Publikum.sk prvý TEDxTrnava, na ktorom vystúpilo viacero osôb, ktoré priamo zasahujú do diania v našom kraji/okrese/meste. Náš Peco bol tiež poctený pozvaním, ktoré prijal a tak rozprával o svojom cyklistickom pohľade na naše mesto. O rozvoji cyklotrás, o projektoch a podpore cyklistiky, o tom ako sa budujú a ako by sa mohli v Trnave budovať cyklistické trasy (predsajlen to študuje). Objavilo sa viacero zaujímavých osôb, takže sa nevieme dočkať, kedy si budeme môcť ešte raz vychutnať ich prednášky formou videí na internete.

 

Čo sme ale chceli docieliť týmto blogom? Nebojte sa skúšať nové veci a narábajte so svojim voľným časom s rozumom. V telke aj tak nič zaujímavé nedávajú a pozeranie seriálov vás nikam nedostane. Existuje obrovské množstvo možností, ako sa zapojiť a pomôcť druhým ľuďom. Vadí vám množstvo smetí pri vašom dome? Zorganizujte si so susedmi spoločný zber. Baví vás divadlo? Vytvorte si ochotnícke divadlo. Baví vás behanie? Zorganizujte pretek/beh cez mesto. Viete cudzie jazyky? Pomôžte s výučbou detí v detských domovoch. Možností je nekonečno. To sa nedá je hlúpa veta. Môžeme si to tu urobiť krajšie. A sami. V rámci Operácie Krajšie Slovensko.

 

ZAUJALI ŤA NAŠE BICYKLE?

neváhaj nás kontaktovať, a vyrobíme jeden aj pre teba

Napíš nám alebo nás sleduj na Facebooku