Naspäť

Jarný servis

V Pecobikes máme radi bicykle o ktoré je dobre postarané. Aby ste si aj vy vedeli pripraviť svojho dvojkolesového tátoša na novú sezónu, prečítajte si niekoľko tipov a rád od nás.

A hlavne všetko s úsmevom :-) A hlavne všetko s úsmevom :-)

 

1.) rám - Poviete si, mne sa to nestane, ja by som predsa puklinku na ráme určite nemal. Občas sa môže vyskytnúť a objavíte ju iba pod svojím drobnohľadom. Prezrite svoj rám, aby sa vám nerozpadol pod nohami. (ak sa trhlina objaví, tak nezúfajú, v Pecobikes máme viac než dosť odborníkov na zváranie a riešenie týchto problémov)

Pod špinou sa skrýva kadečo. Pod špinou sa skrýva kadečo.

 

2.) kolesá - Poriadne nafúkať a nechať aspoň na deň tak, aby ste si boli istí, že vám neprefukujú ventilky alebo nemáte defekt. Optimálny tlak je základom (nájdete ho napísaný na boku plášta). Ak sa vám zdajú vaše plášte až príliš rovné, je čas ich vymeniť, zošúchané vám pri daždi a brzdení stabilitu nedodajú. Ďalej si prezrite či vaše kolesá nemajú osmičku alebo takzvané vajco (či namiesto kolies z nich nie sú elipsy). Schopnejší si ich vycentrujú sami, ostatní sa pokojne môžu obrátiť na nás.

Koleso Koleso

 

3.) brzdy a prehadzovačky - Aj brzdové doštičky a gumičky by sa mali meniť aspoň raz za čas. Ak sa vám zdá, že vám to nejako nebrzdí alebo to ide až príliš ťažko, premazaný bowden a kvalitné nerezové lanko môžu váš problém ľahko vyriešiť. To isté platí aj pri prehadzovačkách - namazaný bowden a kvalitné lanko vám prehodia prevod tak ako si želáte.

 

4.) hrkajúci bicykel - Vibráciami sa niektoré šróbiky a matičky mohli uvoľniť. Zoberte si kľúče 8,10,11,13 a 14 (poprípade hociktoré iné), šrobováky a s nimi podoťahujte všetko čo vidíte (pozor! ale silou a s rozumom aby ste zbytočne nestrhali závit). Môžete tak vyriešiť vŕzgajúce sedlo, divné vibrácie z nosiča či reťaz hrkajúcu o krytku

 

5.) reťaz - Príliš voľná alebo príliš napnutá, ani jedno nie je dobre. Posunutím zadného kolesa o pár milimetrov to ľahko napravíte. Taktiež ju nezabudnite poriadne premazať.

Reťaz Reťaz

 

V jednoduchosti - čistota pol života, namazanie tá druhá. Nezabudnite si z času na čas prejsť kefou vaše plášte s bielymi bokmi a budú opäť svietiť, ráfiky sa budú opäť blišťať a možno sa pár ľudí za vašim bicyklom aj otočí. Namazané a poriadne dotiahnuté komponenty fungujú najlepšie.

..nech sa z tej retiazky dá jesť! ..nech sa z tej retiazky dá jesť!

Ak by ste to predsa len chceli zveriť do rúk profesionálov alebo by ste sa chceli niečo nové naučiť, príďte k nám na Hospodársku 34 a my sa už o vás postaráme. Sme otvorení každý utorok a štvrtok od 16:00 do 20:00, plus sledujte naše "zrob si sám" workshopy.

Zrob si sám s Pecobikes. Zrob si sám s Pecobikes.

ZAUJALI ŤA NAŠE BICYKLE?

neváhaj nás kontaktovať, a vyrobíme jeden aj pre teba

Napíš nám alebo nás sleduj na Facebooku